Highest Waterfall In India (2023 Updated)

Highest Waterfall In India

Last Updated: 22 January 2023

The following is a list of the Highest Waterfall in India. It is based on the data from World Waterfall Database. In many cases, numbers are merely estimates and measures may be imprecise. The highest waterfall in India is the Kunchikal waterfall located in the Shimoga district of Karnataka.

Candidates preparing for various Government exams such as SSC, RRB, Bank, State PSCs, etc. surely encounter 1 or 2 questions on the waterfalls in India because general awareness is a part of most of the Government Examinations.

The list of the highest waterfall in India is helpful to ace the general awareness section of various competitive exams. Read further to know about the highest waterfall in India.

GK On Highest Waterfall In India


1. Which is the highest waterfall in India?

Answer: Kunchikal Falls

2. What is the height of Kunchikal Falls?

Answer: 455m (1493 ft)

3. Where is Kunchikal Falls located?

Answer: Shivamogga District, Karnataka

4. Which is the highest waterfall in Northeast India?

Answer: Nohkalikai Falls

5. What is the height of Nohkalikai Falls located?

Answer: 340m (1115 ft)

6. Where is Nohkalikai Falls located?

Answer: East Khasi Hills District, Meghalaya

7. Where is Dudhsagar Falls located?

Answer: South Goa

8. Which is the second-highest waterfall in India?

Answer: Barehipani Falls, 399m (Odisha)

9. Which is the highest waterfall in Maharashtra?

Answer: Vajrai Waterfall (335m)

10. Which is the second-highest waterfall in Karnataka?

Answer: Barkana Falls (259m)

Highest Waterfall In India


No.WaterfallHeightDistrictState
1Kunchikal Falls455m
(1493 ft)
ShivamoggaKarnataka
2Barehipani Falls399m
(1309 ft)
MayurbhanjOdisha
3Nohkalikai Falls340m
(1115 ft)
East Khasi HillsMeghalaya
4Langshiang Falls337m
(1106 ft)
West Khasi HillsMeghalaya
5Vajrai Waterfall335m
(1099 ft)
SataraMaharashtra
6Nohsngithiang Falls315m
(1033 ft)
East Khasi HillsMeghalaya
7Dudhsagar Falls310m
(1017 ft)
South GoaGoa
8Kynrem Falls305m
(1001 ft)
East Khasi HillsMeghalaya
9Meenmutty Falls300m
(984 ft)
WayanadKerala
10Thalaiyar Falls297m
(974 ft)
DindigulTamil Nadu
11Barkana Falls259m
(850 ft)
ShivamoggaKarnataka
12Jog Falls253m
(830 ft)
ShivamoggaKarnataka
13Khandadhar Falls244m
(801 ft)
SundergarhOdisha
14Vantawng Falls229m
(751 ft)
SerchhipMizoram
15Kune Falls200m
(656 ft)
PuneMaharashtra
16Thoseghar Waterfalls200m
(656 ft)
SataraMaharashtra
17Soochipara Falls200m
(656 ft)
WayanadKerala
18Bahuti Falls198m
(650 ft)
RewaMadhya Pradesh
19Magod Falls198m
(650 ft)
Uttara KannadaKarnataka
20Hebbe Falls168m
(551 ft)
ChikkamagaluruKarnataka
21Duduma Falls157m
(515 ft)
Koraput
&
Visakhapatnam
Odisha
&
Andhra Pradesh
22Palani Falls150m
(492 ft)
KulluHimachal Pradesh
23Joranda Falls150m
(492 ft)
MayurbhanjOdisha
24Lodh Falls143m
(469 ft)
LateharJharkhand
25Bishop Falls135m
(469 ft)
East Khasi HillsMeghalaya
26Chachai Falls130m
(427 ft)
RewaMadhya Pradesh
27Changey Falls123m
(404 ft)
KalimpongWest Bengal
28Kalhatti Falls122m
(400 ft)
ChikkamagaluruKarnataka
29Vasudhara Falls120m
(394 ft)
ChamoliUttarakhand
30Beadon Falls120m
(394 ft)
East Khasi HillsMeghalaya
31Keppa Falls116m
(381 ft)
Uttara KannadaKarnataka
32Koosalli Falls116m
(381 ft)
UdupiKarnataka
33Dabbe falls110m
(361 ft)
ShivamoggaKarnataka
34Pandavgad Falls107m
(351 ft)
ThaneMaharashtra
35Rajat Prapat107m
(351 ft)
HoshangabadMadhya Pradesh
36Bundla Falls100m
(328 ft)
KaimurBihar
37Shivanasamudra Falls98m
(322 ft)
Mandya
&
Chamarajanagar
Karnataka
38Lower Ghaghri Falls98m
(322 ft)
LateharJharkhand
39Hundru Falls98m
(322 ft)
RanchiJharkhand
40Keoti Falls98m
(322 ft)
RewaMadhya Pradesh
41Sweet Falls96m
(315 ft)
East Khasi HillsMeghalaya
42Agaya Gangai92m
(302 ft)
NamakkalTamil Nadu
43Patalpani Waterfall91.5m
(300 ft)
IndoreMadhya Pradesh
44Gatha Falls91m
(299 ft)
PannaMadhya Pradesh
45Teerathgarh Falls91m
(299 ft)
BasterChhattisgarh
46Kiliyur Falls91m
(299 ft)
YercaudTamil Nadu
47Kedumari Falls91m
(299 ft)
UdupiKarnataka
48Muthyala Maduvu Falls91m
(299 ft)
Bangalore RuralKarnataka
49Talakona falls82m
(269 ft)
ChittoorAndhra Pradesh
50Purwa Falls70m
(230 ft)
RewaMadhya Pradesh
51Kakolat Falls50m
(164 ft)
NawadaBihar
52Paglajhora Falls35m
(115 ft)
DarjilingWest Bengal
53Dhuandhar Falls30m
(98 ft)
JabalpurMadhya Pradesh
54Athirappilly Falls25m
(82 ft)
ThrissurKerala
Contribution/Modification On The List Is Highly Appreciated
Read More
Advertisement